Fryshuset i Hammarby Sjöstad är en riktig musikfabrik för kommande artister, låtskrivare och producenter. Vi gjorde ett besök och fick träffa morgondagens stjärnor.

 

FÖR ALLA som vill hålla på med musik finns det en labyrint full av musikaliska möjligheter på Fryshuset. Per Hartwig, verksamhetsansvarig för Fryshuset Musik, tar oss med ner några våningar i underjorden och här finns det resurser. Inspelningsstudior, replokaler, DJ-studior och ett nätverk med musikproducenter, låtskrivare och kompositörer.

Vi står i korridoren med studios och replokaler vägg i vägg. 

– Här kan man hyra in sig i våra färdigutrustade studios och jobba med sin musik., säger Per. Man kan sitta själv, eller få hjälp av våra musikcoacher. Vi har även musikstudios och replokaler där externa hyresgäster hyr in sig med sin egen utrustning och de kan komma och gå som de vill. Här huserar både unga och etablerade musiker. För oss är det viktigt att vi skapar dom mötena. 

FUSE music group på Fryshuset är 20 ungdomar i ett musikprojekt som tar fram nya artister, låtskrivare, producenter och DJs. Fryshuset Musik har också ett nära samarbete med aktörer inom Sveriges musikindustri där de tillsammans skapar möjligheter för unga att möta aktörerna på musikbransch-eventet YOU+MUSIC på Fryshuset.

Här finns också Empower productions, som riktar sig mot tjejer och icke-binära inom musikproduktion, som en motvikt till en bransch som fortfarande är ganska mansdominerad.

Där anordnas regelbundet showcase-spelningar med företrädare från skivbolag, kurser inom låtskrivning, produktion, artisteri och Dj-ing. 

– Vi erbjuder något för alla unga som vill engagera sig inom musik, oavsett vilken nivå man är på. Det spelar ingen roll om du vill testa på musikskapande på vårt musikkollo på skolloven eller om du satsar på en karriär inom musikbranschen, säger Per.

Vi träffar två av deltagarna i verksamheten, Mikaela Nilsson Schultz och Mone Andersen Svensson. De är båda typiska exempel på vad FUSE music group genererar i form av musikalisk talang och kunskap. De skriver, spelar ett antal instrument, uppträder och spelar in. De är ute och DJ-ar på olika ställen och släpper sina låtar på Spotify. Med tiden har de även fått utbildning i ledarskap och blivit ledare på Fryshuset
Musik.

– I måndags skulle det läggas mattor, säger Mone när vi kommer in i en helt ny studio, och idag ser det ut så här, allt är klart. 

Mone och Mikaela förlorar sig i utrustningen och möjligheterna i den nya studion.

– Det här är nog min favoritstudio, men man skulle behöva fyra armar för att kunna scratcha på den här anläggningen, säger Mone.

– Det är så viktigt att det här finns, säger Mikaela. Jag kunde sitta här och testa att göra en låt, och så blev det en färdig låt som nu ligger på Spotify.

Vi letar oss ut i dagsljuset via trappor och hissar och kommer in i foajen från ett helt annat håll än vi tidigare gick in.

– Efter sju år i huset hittar jag fortfarande nya genvägar här, säger Per. Det är lite som hela Fryshuset Musik, man kan använda det på så många olika sätt.

Av CHRISTINA HAMNQVIST