Hammarby sjö omsluter vackert Sjöstaden men vi saknar en badplats. Olika förslag har lagts genom åren, men stoppats i ett tidigt skede. Nu har politikerna i stadsdelen tagit ett första, positivt steg som gör att möjligheterna för ett bad i Hammarby Sjöstad ökat.

TRAFIKKONTORET har i sin budget för 2025 blivit tilldelade ett stadsövergripande samordningsansvar för badfrågor och inrättande av bastubad i Stockholm. Förra året utredde de platser där badförbud kan avskaffas och samordning av inrättande av fler bryggbad, strandbad, plaskdammar och vinterbadplatser med möjlighet till bastubad.

I samarbete med stadsdelsförvaltningen och privata aktörer har trafikkontoret utrett om en badplats skulle kunna placeras i Hammarby sjö. De har även flera förslag på hur ansvarsfördelning och ökad samordning i arbetet kan tänkas se ut.

I Hammarby Sjöstad har vi nu kommit ett steg närmare en badplats genom ett beslut i stadsdelsnämnden. I ett politiskt initiativ från Liberalerna har man i en motion föreslagit att kommunfullmäktige beslutar att staden utreder olika alternativ för att möjliggöra bad i Hammarby Sjöstad. Det här är ett förslag som Liberalerna förde fram redan för 10 år sedan och som de vill se ske i samråd med närboende.

– För att visa på det allmänna intresset kan man som medborgare engagera sig i frågan genom att till exempel skriva en insändare till lokaltidningen och höra av sig till Lars Strömgren, trafikborgarråd för Stockholm stad, för att visa på det allmänna intresset, säger Jan Jönsson (L).

Stadsdelsförvaltningen och Södermalms stadsdelsnämnd är positiva till förslaget och har i en remiss från kommunstyrelsen svarat på motionen om att utreda möjligheten till bad i Sjöstan. Stadsdelsnämnden påpekar att vem som ska anlägga och sköta eventuella bad måste utredas vidare, då det involverar flera förvaltningar och bolag.

– Det är idag ett pågående arbete, där det tillsatts personer med kompetens och inflytande för att utveckla nya badplatser i Stockholm, säger Esther Östin, stadsmiljöchef på Södermalms stadsdelsförvaltning. Att avgöra god vattenstatus i Hammarby sjö är ett långt arbete, men något som pågår. Vi fokuserar även på att möjliggöra bryggbad, inte endast godkända badplatser.

Trafikkontoret skriver i ett tjänsteutlåtande att de åtgärder som skulle behövas vidtas för att sanera Hammarby sjö från skadliga gifter och kemikalier är omfattande. Saneringen av Hammarby sjöbotten skulle vara ett stort och komplicerat arbete med konsekvenser för vattenmiljön. Ett alternativ till en lösning skulle kunna vara att anlägga bad med bassänger där bad inte sker i sjövatten, alternativt i renat sjövatten. I dagsläget finns inga sådana bassänger i Stockholm och staden saknar kunskap kring hur det skulle kunna genomföras.

I sitt nya uppdrag att samordna bad- och bastufrågor i staden kan trafikverket nu lägga resurser på att bygga upp den kunskap som behövs och samverka mellan de olika förvaltningar som blir delaktiga. De konstaterar därför att det framöver kommer att finnas större möjligheter att etablera ett bad i Hammarby Sjöstad.

Dagens vattenkvalitet i Hammarby sjö är enligt stadsdelsförvaltningen, miljöförvaltningen och trafikkontoret för låg för att möjliggöra bad. Miljöbarometern har i en utredning konstaterat att vattnet är påverkat av förhöjda halter näringsämnen och olika föroreningar. Den ekologiska statusen är otillfredsställande och den kemiska statusen är ej god.

Stockholm Vatten och Avfall (SVOA) har ett ledningsnät av avloppspumpstationer där relativt stora bräddningar görs direkt till Hammarby sjö. Bräddningar är tillfälliga utsläpp av orenat avloppsvatten när reningsverk eller ledningar är överbelastade och vattenmängden är större än vad ledningssystemet klarar av.

– Att bygga bort dessa bräddar skulle vara mycket komplicerat och kostsamt, då det inte finns så mycket utrymme till åtgärder i den täta stadsmiljön, skrev Joakim Lücke från SVOA.

Vattenkvaliteten kontrolleras varje år av SVOA som tar stickprover i Hammarby sjö. När Escherichia coli bakteriehalten ligger mellan 100 och 1000 (MPN/100 ml) räknas vattnet som tjänligt för bad. Under de senaste tio åren har bakteriehalten vid flera tillfällen överstigit långt över 1000 Escherichia coli, men inte de senaste 3 åren. Vattenkvaliteten kan även variera mycket mellan provtagningarna.

– Så om frågan är huruvida det är lämpligt att anlägga ett bad i Hammarby sjö, så är det inte lämpligt med syfte att till fullo använda det befintliga sjövattnet, då vattenkvaliteten har för ojämn kvalitet. Inte heller en isolerad bassäng är lämplig utan att särskilda åtgärder vidtas, samt att lokaliseringen utreds noga, så att påverkan av bräddat vatten hålls på lägsta nivå, skrev Joakim Lücke.

Både stadsdelsnämnden och trafikkontoret har i tjänsteutlåtanden ställt sig positivt till Liberalernas förslag och arbetar idag för att en badplats i Hammarby Sjöstad ska kunna bli till verklighet. De vill att staden ska se över möjligheterna med andra aktörer och intressenter för att närboende ska kunna bada eller lära sig att simma utan att oroa sig för skadliga gifter, farliga bakterier eller båttrafik.

– Det är viktigt för den fysiska och mentala hälsan för boende i området, säger Jan Jönsson (L). Jag tycker namnet Hammarby Sjöstad i sig säger att det borde finnas badmöjligheter.

Idag finns det ett flertal hinder för att etablera en badplats i Sjöstan, förorenat vatten av bräddningar, kemikalier i sedimentet och båttrafik. Om inte rätt åtgärder vidtas för att försäkra sig om att vattenkvaliteten duger för bad kan det alternativt bli badbassänger istället. 

I Miljöförvaltningens handlingsplan från 2022 står det att Hammarby Sjöstad är en prioriterad plats för nya badplatser. De föreslår tre platser där möjligheter till bad ska utredas: Anders Franzens park, Fredriksdalstorget och Hammarbyterrassen.

Av KIM LINDQVIST