Djurlivet i Hammarby Sjöstad är rikt och frodigt, men framför allt trivs befjädrade vänner väldigt bra i området. Här finns både vatten, vass och gott om mat.
KLASSISKA STADSFÅGLAR som måsar, svanar och änder av olika sort är vanligt förekommande i Hammarby Sjöstad. Men även lite mindre vanliga fåglar som strandskator, korpar och vitkindad gås har fattat tycke för Sjöstaden med omnejd. Rovfågel som sparvhök trivs bra kring Hammarbybacken och i Årstaskogen. Till och från syns även havsörn till här, ett häpnadsväckande inslag i stadsmiljön. Sedan har vi förstås den lokala gråhägern som gjort sig känd i trakten och gärna håller till vid fisktrappan i Sicklaslussen.
Att leva nära de många fåglarna i Hammarby Sjöstad är på många sätt ljuvligt. Det kan anses en ren lyx att ha dem så nära intill, speciellt som fågelskådare och naturvän. Men att fåglar allt mer lever i samspel med människan kan också medföra vissa problem. På nyheterna och i lokala grupper på Facebook rapporteras om svanar som fastnar i isen, större fåglar som stoppar trafiken och till synes skadade krabater både här och var som drar till sig åskådares blickar och oro. Här behöver vi lära oss hur vi lever i en bättre symbios med våra bevingade grannar.
Sjöstadsbon Mats Gothnier jobbar med naturvård på Länsstyrelsen. Han har tidigare berättat för lokaltidningen Hammarby Sjöstad om den breda artrikedomen bland fåglar vi kan se här. Vi hör av oss igen för att fråga vad som är det speciella med just Sjöstan på fågelfronten och får samtidigt lite tips och råd inför de situationer som kan uppstå då natur och stad möts. Och så undrar vi förstås också vilket fjäderfä som är expertens egen favorit i stadsrummet.
Vilka fåglar kan vi hitta i en naturnära stadsmiljö med vatten som Hammarby Sjöstad?
– I synnerhet finns många olika sjöfåglar, berättar Mats. Vintertid kan man se knölsvanar, viggar, sothöns, gräsänder, storskrake, fiskmås, skrattmås och gråtrut. Sommartid kanadagås, vitkindad gås, fisktärna och skäggdopping med flera. Men vår och höst är egentligen allra mest spännande då det vid Hammarby sjö tillfälligt kan ses mer rara och sällsynta fåglar såsom brunand, snatterand och sång-svan.
Vad gör just Sjöstan så specifik för dessa arter?
– Helt klart är det sjön som lockar med mycket mat. På flera håll finns vassar där fåglarna kan söka skydd. Att många hjälper till att mata fåglarna är viktigt. Båttrafiken gör också att isen inte lägger sig vintertid.
Har några nya arter tillkommit på din krysslista för just Sjöstaden på senaste?
– Smådopping sågs ute vid tårtan för något år sedan. Den var rolig och ny för mig här.
Det har rapporterats på i vinter om svanar som fastnar i isen, vad gör man om man hittar en svan som sitter fast egentligen?
– Jag föreslår att man tar kontakt med Stockholm Vildfågel Rehab (SVR). Polisen prioriterar inte denna typ av larm. Men ärligt talat ingår det också i fåglarnas liv att de kan bli svaga, sjuka och dö.
Vad gör man om man hittar en död fågel i Sjöstan?
– Lämna dem på plats och låt ”städpatrullen” ta hand om dem. Det vill säga rovfåglar som havsörn, duvhök och sparvhök.
Det är inte helt ovanligt att man stöter på ”övergivna” fågelungar när våren kommer åter, hur hanterar man dessa?
– Man bör avlägsna sig. Föräldrarna matar oftast ungarna på marken om de inte kan flyga. Det sker ofta jobbiga störtdykningar och skrikande skrän från oroliga föräldrar i Sjöstan, men har man tålamod brukar det gå över efter max 2–3 veckor. Mitt tips är att härda ut, säger fågelexperten.
Vilka andra vanliga problem kan vi stöta på när fåglar blir allt mer orädda för stadsmiljö och lever närmare människan?
– Fågelbajs på gräsmattorna vid till exempel Luma är inte så kul. Men kanske kan man då dra sig till andra platser för sin picknick.
Finns det någonting vi generellt inte bör göra?
– Mata inte fåglarna med bröd, de mår inte bra av en ensidig kost.
Vilken är din favoritfågel i Sjöstan och varför?
– Strandskatorna som under tidiga vår- och sommarmorgnar skriker när de jagar varandra över taken.
Stockholms stad har bland annat vid Luma brygga satt upp skyltar med bilder på Sjöstadens fåglar. Här kan den nyfikne se hur dessa ser ut i både simmandes och flygandes tillstånd över stadsbilden. För den riktigt vetgirige brukar det om våren dyka upp ett flertal naturvandringar som rör sig runt Hammarby Sjöstad. Ett varmt tips för att lära sig mer om sitt närområde då vårens första blommor snart börjar knoppas och vinterisen har släppt sitt kalla grepp om Sjöstaden.
Av Erika Magnuson Lupo, Tidningen Hammarby Sjöstad