Gruppen äldre växer fort i Hammarby Sjöstad och om 10 år förväntas var tredje sjöstadsbo vara pensionär. Föreningen Äldrekontakt verkar för att bryta social isolering bland äldre.
ÄLDREKONTAKT har idag över 100 grupper runtom i landet med 1 500 volontärer och 1 000 äldre som ses för att fika. En söndagseftermiddag varje månad bjuder en av volontärerna hem de äldre, eller gäster som de kallas, i sin grupp och de får skjuts till och från platsen av en av föreningens chaufförer. Tillsammans får de en chans att umgås över generationsgränser, de äldre lär känna jämnåriga i liknande situationer och den ofrivilliga ensamheten bryts.
Det är en viktig verksamhet eftersom forskning på Aging Research Center vid Karolinska Institutet visat på flera olika fysiska och psykiska konsekvenser som ensamhet kan ha på äldre personer. De ser ett samband mellan ensamhet och kardiovaskulära sjukdomar, kognitiv nedsättning, stroke och högre dödlighet. Det kan även leda till psykisk ohälsa där man framförallt ser depression som konsekvens. Lena Dahlberg forskare vid Karolinska Institutet vill se en utveckling där man månar om äldre personers sociala behov på samma sätt som man månar om de fysiska.
I Hammarby Sjöstad startar nu föreningen Äldrekontakt upp en tredje fikagrupp i Södermalms stadsdel. Det finns ingen brist på äldre som vill delta men det saknas volontärer, framförallt chaufförer. Malin Habegger som bor i Hammarby sjöstad är sedan sju år tillbaka volontär för Äldrekontakt som chaufför.
– De äldre gästerna är alltid så otroligt tacksamma och generösa med lovord, men varje gång är det jag som känner mig tacksam och uppfylld av våra möten, säger hon. Det är alltid så intressant att få ta del av deras livshistorier, samtidigt som gästerna är så nyfikna på oss volontärer. Det är ett fantastiskt utbyte som känns som en win-win.
Det är enkelt att få till engagemanget i vardagen, menar hon, och något som hon alltid ser fram emot. För Malin ligger de äldre extra varmt om hjärtat och hon uppskattar anknytningen till sitt närområde, då gästerna bor i samma område.
– Jag gillar tiden i bilen lite extra. Det ger mig en chans att komma just de gästerna lite närmare, säger hon. Oftast kör jag samma personer och det ger oss extra tid tillsammans.
Det inspirerande och hjärtevärmande engagemanget från andra volontärer inom hennes grupp, och hela organisationen som hon är stolt att vara en del av, har lett till fler egna initiativ.
– Jag började höra mig för på min arbetsplats och det är många som är engagerade i olika ändamål. Tillsammans med mina kollegor har vi nu sammanställt en lista på alla 90-konton, vilket är en stämpel som ges till seriösa organisationer för att givaren ska vara säker på att gåvan används på rätt sätt. Äldrekontakt är en sådan organisation. Nu swishar alla på jobbet en liten summa till en av oss som sedan skickar hela summan till den organisation vi röstat fram vid det tillfället.
Malin är tacksam och glad för den fina kontakten som uppstått mellan volontärerna. Ett uppdrag som passar in i livet utan ansträngningar, för en grupp människor i vårt samhälle som är viktig – våra äldre.
Det skulle aldrig fungera att driva föreningen Äldrekontakt utan alla deras volontärer som ställer upp helt ideellt. I samband med att ordet sprids och allt fler äldre vill delta behövs också fler som engagerar sig.
– Våra volontäruppdrag är designade för att passa in i livspusslet och det finns flera olika uppdrag att välja på. Som gruppledare är du den som planerar och koordinerar våra träffar, som fikavärd öppnar du upp ditt hem och bjuder in din grupp på härliga fikaträffar, och som chaufför skjutsar och ledsagar du gästerna i din grupp till och från fikaträffarna. Har du inte möjlighet att engagera dig som volontär, finns det andra sätt att vara med och stötta föreningen. Du kan berätta för andra att Äldrekontakt finns, bli månadsgivare eller ge en engångsgåva. Uppgifterna finns på vår hemsida – www.aldrekontakt.se, berättar Gabriella Bartlett marknadsansvarig på Äldrekontakt.
Föreningen Äldrekontakt startades 2008 och bildar nu runt tio grupper varje år. Tillväxten är möjlig tack vare statliga, kommunala, privata verksamheter och medmänniskors intresse att hjälpa till.
– Vi kommer även gärna i kontakt med lokala företag för att titta på möjligheterna till spännande samarbeten. Företag kan bland annat möjliggöra att en helt ny grupp kan starta upp, men de kan även bli ”fadder” till en befintlig grupp. Det är tack vare kännedom, stöd och bidrag som vår förening kan fortsätta att växa och hjälpa fler ensamma äldre, säger Gabriella Bartlett.
Av KIM LINDQVIST