Varje år drabbas omkring 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Med rätt kunskap och snabba insatser kan liv räddas, cirka 70 procent av alla hjärtstopp inträffar i hemmet.
Om fler personer skulle vara utbildade i HLR skulle fler liv kunna räddas. I Hammarby Sjöstad finns HLR-Gruppen som utbildar företag, kommuner och föreningar i HLR och första hjälpen samt säljer hjärtstartare, första hjälpen-produkter, samt brandutrustning. Deras instruktörer är brandmän och sjuksköterskor med verklig erfarenhet av akutsituationer. För mer info kontakta https://hlrgruppen.se
5 steg för att utföra HLR på en vuxen person
1. Kontrollera medvetande och andning
– Skaka försiktigt personen och ropa.
– Kontrollera om personen andas normalt, skapa en fri luftväg genom att böja personens huvud bakåt, se, lyssna, känn efter om personen andas.
2. Larma 112 och be om hjälp
– Om personen inte andas, eller andas onormalt, ring 112 direkt och starta HLR.
– Be någon hämta en hjärtstartare om det finns en i närheten.
3. Starta bröstkompressioner
– Placera händerna mitt på bröstet.
– Tryck ner 5–6 cm med en takt av 100–120 tryck per minut.
4. Ge inblåsningar
– Skapa en Öppen luftvägen genom att och böj huvudet bakåt på personen och kläm åt näsan på personen.
– Blås in två gånger tills bröstkorgen höjer sig.
5. Fortsätt HLR och använd hjärtstartare
– Växla mellan 30 kompressioner och 2 inblåsningar.
– Använd hjärtstartaren så snart den är tillgänglig och följ dess instruktioner.
5 viktiga tips om hjärtstartare
Varje år drabbas tusentals människor av plötsligt hjärtstopp. En hjärtstartare (defibrillator) kan vara skillnaden mellan liv och död. Studier visar att om en hjärtstartare används inom de 3 första minuterna kan chansen att överleva öka till över 70 %. Därför är det avgörande att fler vet hur man använder dem.
Här är fem viktiga tips om hjärtstartare som alla borde känna till:
1. Lär dig använda en hjärtstartare i förväg
Många tvekar att använda en hjärtstartare av rädsla för att göra fel. Men sanningen är att en hjärtstartare är enkel att använda – den ger tydliga röstinstruktioner steg för steg. Trots detta är det en stor fördel att ha gått en HLR-utbildning där du får träna praktiskt på att använda en hjärtstartare.
2. Tiden är avgörande – agera snabbt
Vid ett hjärtstopp slutar hjärtat att pumpa blod till hjärnan och andra organ. För varje minut som går utan hjärt-lungräddning (HLR) och defibrillering minskar chansen att överleva med 10 %. Vänta inte på ambulansen – starta HLR direkt och användbar hjärtstartaren så fort den finns tillgänglig.
3. Hjärtstartaren kan inte skada någon
Många tror att de kan råka ge en stöt till någon som inte behöver det, men hjärtstartaren analyserar hjärtats rytm och ger endast en stöt om det behövs. Det betyder att du aldrig kan göra fel eller orsaka skada genom att använda den.
4. Placera hjärtstartare på synliga och tillgängliga platser
En hjärtstartare är bara effektiv om den snabbt kan nås. På arbetsplatser, i offentliga miljöer och bostadsområden bör hjärtstartare placeras väl synligt och tydligt skyltas. Det är också viktigt att informera anställda och boende var den finns och hur den används. Vi rekommenderar att registerna den i hjärtstartareregistret.
5. Underhåll och kontrollera hjärtstartaren regelbundet
En hjärtstartare behöver regelbundet underhåll för att fortsätta att fungera när den behövs. Kontrollera att batterier och elektroder är inom utgångsdatum och att enheten är i gott skick. Många moderna hjärtstartare har självtester och varnar vid behov av service.
Att veta hur man gör HLR kan vara skillnaden mellan liv och död. Vill ni utbilda er personal i livräddande insatser? Kontakta HLR-Gruppen på https://hlrgruppen.se