Sjöstadsborna är sämst i Stockholm på vad som ska spolas ned i toaletten. Fettberg och stopp leder till ökade kostnader. 

 

HAMMARBY SJÖSTAD slår alla stadsdelar när det gäller utryckningar för att rensa pumpstationerna i området. Allt möjligt skräp spolas ner i toaletterna och kläggar ihop sig till obehagliga klumpar som stoppar avloppet från att gå vidare till reningsverket i Henriksdal. Helena Liljestrand är kommunikatör på SVOA, Stockholm Vatten och Avfall, och jobbar med att försöka få ut informationen om vad man faktiskt får spola ner i toaletten.

– Vi har gått ut med en vykortskampanj till hushållen och vi har informerat i skolor och förskolor. Nu på Sjöstadsdagen såg vi att alla barn som spelade vår ”bajsbasket” faktiskt hade full koll, säger hon.

 

Bajsbasket är en rolig aktivitet som SVOA hittat på för att synliggöra vad man får slänga i en toalett.

– Man får ”bollar” som symboliserar olika innehåll – som våtservetter, kiss, tops, bajs, hushållspapper och toalettpapper, berättar Helena. Det gäller att kasta rätt sak i rätt basketkorg, det vill säga skräpet  i papperskorgs-basketkorgen och i toalett-basketkorgen ska kiss, bajs och toapapper hamna. De flesta barn hade riktigt bra koll på vad som hörde hemma var, medan flera vuxna erkände att de spolade ner fel saker i avloppet.     

 

Mycket spolas ned som absolut inte ska hamna i toalettavfallet.

– Man ska inte spola ner mensskydd som tamponger, trosskydd och bindor. Inte heller våtservetter, tops, hushållspapper och hår, säger hon. Det är endast kiss, bajs och toalettpapper som får spolas ner i avloppet. Skräpet fastnar och skapar klumpar som täpper till ledningarna. Här i Hammarby Sjöstad har vi ibland fått åka ut flera gånger i veckan för att rensa i rören och pumpstationerna.   

 

Man kan tycka att hushållspapper borde kunna slopas ned i toaletten eftersom det är papper, men det får man inte. 

– Hushållspapper är gjort för att inte lösas upp i vatten, för att man ska kunna torka upp med det. Har du försökt använda toalettpapper istället för hushållspapper så har du ju snabbt bara en pappersmassa i handen som faller isär. Hushållspapper håller ihop och det gör det i avloppet också.   

 

Det finns flera dåliga saker som inte är bra för vårt avloppssystem.   

– Fett och matolja som används i köket ska inte ner i avloppet, säger Helena. Fettet flyter i stekpannan, men det blir stelt och klumpar ihop sig när det kommer i kontakt med kallt vatten i rören. Torka i stället ur stekpannan med hushållspapper och släng i matavfallet eller restavfallet. Har du mycket fett eller olja kan du samla det i en flaska och lämna till miljöstation.

 

När vi spolar ner fel saker i toaletten kan det få allvarliga konsekvenser. 

– När det blir stopp i rören tar avloppsvattnet andra vägar. Det är då risk för översvämning i källare eller att det orenade avloppen rinner ut (bräddar) i närmaste vattendrag, berättar hon. Alla stockholmare betalar en VA-avgift. Det är onödiga pengar om vi återkommande ska ta reda på avloppsstopp när pengarna i stället kan användas till att utveckla vatten- och avloppshanteringen. Villaägare är ofta mer medvetna om att inte spola ner fel saker i avloppet, eftersom de själva får betala om det blir stopp i de egna rören. Bor man i en hyresfastighet eller bostadsrättsförening tar fastighetsskötaren hand om problemet och det syns inte direkt på hyran eller avgiften.   

 

Den bästa lösningen är att ha en papperskorg i badrummet.

– Ja, alla badrum behöver en bra papperskorg, säger Helena
Liljestrand. Kanske till och med två, så man har en stor för allmänt skräp och en liten för mensskydd som man tömmer oftare.  

Av CHRISTINA HAMNQVIST