Priserna på bostadsrättslägenheter i Hammarby Sjöstad stabiliserades första halvåret i år, men så länge styrräntan ligger kvar på en relativt hög nivå kommer de rejäla höjningarna att vänta till nästa år då experterna tror på en mer positiv bostadsmarknad.

Ränteutvecklingen blir avgörande för när bostadspriserna i Hammarby Sjöstad på allvar vänder upp igen. Experternas prognos över bostadspriserna pekar mot att marknaden nått botten och att vi kommer se rejäla höjningar redan under nästa år.

Behovet att flytta är i stort relativt konstant över tid, och därför köps och säljs det ungefär lika många bostäder i Sverige varje år. Under förra året såldes cirka 98 000 bostadsrätter, vilket trots kräftgången på bostadsmarknaden är fortsatt höga nivåer ur ett historiskt perspektiv.

Prognoserna för bostadsmarknaden har länge pekat på att nedgången skulle bottna under sommaren 2023, men enligt Svensk Mäklarstatistik har priserna på bostadsrätter i Stockholm gått upp med hela 5 procent det senast kvartalet. Det kan vara för tidigt att dra för stora växlar på det eftersom omsättningen varit relativt låg. Men de flesta experter och mäklare anser att vi nu har en stabil bostadsmarknad.

Även om priserna har stabiliserats under våren finns det ingen anledning för någon att spekulera i att de kommer börja stiga snabbt, utan vi kan i stället räkna med att priserna ligger relativt still under 2023, och vi kan förvänta oss justeringar uppåt först under 2024.

En kraftigare höjning av bostadspriserna i Hammarby Sjöstad kommer vi först se när inflationen börjar falla undan och Erik Thedéen och kollegorna på Riksbanken ger indikationer på att man är klar med räntejusteringar för den här gången. 

Behöver man sälja sin lägenhet under sommaren finns det förutfattade meningar om att det skulle vara sämre att sälja under sommaren. Men det går inte att generalisera om det skulle vara bättre eller sämre. Det beror mycket på marknadsläget för den aktuella platsen. Om det är mer eller mindre bostäder ute till salu är en faktor som påverkar. Det bästa är att kontakta en mäklare i Hammarby Sjöstad eftersom de har bäst koll på vad som gäller i just deras område.

Spekulanterna är färre på bostadsmarknaden under sommaren, vilket skulle kunna göra det svårare att hitta köpare. Men det är även ett mindre utbud vilket innebär mindre konkurrens. 

Hur ser prisnivåerna ut under sommarmånaderna, brukar det synas en nedgång? Svaret är generellt nej. Historiskt sätt sjunker inte priserna på bostadsrätter i Stockholm under sommaren, men statistiken i juli kan vara lite klurig att tyda. Om det säljs färre lägenheter, och fler dyra objekt än annars, drar det upp snittpriserna.

Det viktigaste rådet är återigen att kontakta en sjöstadsmäklare som har god lokalkännedom för att få råd om när och hur bästa försäljning kan uppnås. På Hemnet kan man som säljare titta på vad som finns ute till salu just nu och information kring aktuella slutpriser men mäklarna är de som har bäst koll på pulsen för bostadsmarknaden.

Av INGVAR LARSSON