Under hela hösten blir det dans till levande musik i Lumafabrikens restaurang Eatery, Lumaparksvägen 7, varannan måndag kl 19.00.  Danskvällarna arrangeras av Dansant Måndag varannan måndag till musik från olika swingband.  Entrén är 195 kr (endast swish eller kort) och i baren finns vin och öl till förmånliga priser samt lättare förtäring.

Dansant Måndag kallades tidigare Måndagsklubben. Swingdans till levande musik för äldre som startade på Golden Hits på 1990-talet. Initiativtagare var kändisvimlaren och tandläkaren Alice Timander. Som dansälskare och pensionär tyckte hon att det borde finnas något ställe för äldre att dansa på. Måndagar var ju ändå en ”död” dag på många krogar och konventionella dansställen. Så blev det.  Alice Timander satt själv i kassan och tog emot gästerna och så småningom var det ett allt större gäng dansglada seniorer som tog sig till Kungsgatan och Golden Hits på måndagar. Ibland ringlade kön lång utanför.

På den tiden var det Hasse Wallman med Wallmans salonger som drev Golden Hits. En bit in på 2000-talet kände han att det var nog och sålde Golden Hits och resten av kedjan till 3E Entertainment med Richard Herrey som vd. Dansgänget kände att den nya ägarens intresse för ”måndagsklubben” blev allt svalare så de gick ihop, skapade en namnlista och började leta ny lokal där de kunde fortsätta swingdansa till levande orkester.

Det blev Chicago på Hornsgatan på Södermalm där måndagsdansen fortsatte i tio år, från 2008 till 2019. Sedan satte pandemin stopp för det hela. Många entusiaster ur det ursprungliga dansgänget hade fallit bort, men några eldsjälar fanns kvar och de gav sig inte. En av dem, Mats Gällnö, sjunger i Sofia kapellkör i Hammarby Sjöstad där han blev tipsad om Lumafabrikens restaurang och konferenslokal Eatery.

Restaurangchefen på Eatery Luma Park, Simon Ekberg, lät dansgänget få en provtermin förra hösten och i år har måndagsdansen permanentats till varannan måndag på jämna veckor.