Nu när det är sommar och man vill vara ute mycket med sin hund är det dags att hitta de bästa hundplatserna i Hammarby Sjöstad. Du kanske vill gå en härlig promenad, låta hunden springa av sig eller ta med din hund på en fika. 

 

ETT MÅSTE när man är i Sjöstan med sin hund är att gå på bryggorna från Sickla kanal till Lugnets terrass. Man kan börja sin promenad längs Sickla kanal, under Sickla kanalbro. Där finns det både den fina bryggan att gå på, men även gräs bredvid för att rasta hunden. Det finns även en liten brygga ut i vattnet där man kan sätta sig med sin hund och njuta av utsikten. 

Sedan fortsätter man framåt mot Vassparken. Det är parken som ligger nästan längst ut på kajen och där är det nog den finaste utsikten i hela Hammarby Sjöstad, med flera bryggor åt olika håll för en rolig promenad. Under denna promenad kan man snabbt märka att det är den mest populära promenadplatsen för hundägare i Sjöstan, då man möter minst en hund var femte minut. 

Efter Vassparken kan man gå ut till Tårtan, eller Observatoriet som den egentligen heter. På  den cirkulära bryggan ute i vattnet kan man sitta åt vilket håll som helst. Här kan du och din hund både sitta i skuggan när det blir för varmt, eller sitta i solen och titta ut över Hammarby sjö. Min hund Elsa föredrog skuggan. 

Bryggpromenaden tar sedan slut vid Lugnets terrass, där du kan ta en välförtjänt paus på terrassen i solen och kanske en svalkande glass. 

Efter promenaden längs bryggorna mot Lugnets terrass är Vävarns kaffe på Båtbyggargatan 24 vid Sickla udde ett perfekt mål. Caféet är hundvänligt, så medan du i lugn och ro tar en kaffe slappar hunden under bordet. De har även alltid en skål med vatten framme, passar bra efter en promenad i solen. 

Om du har gått i motsatt riktning från Lugnets terrass mot Sickla kanal kan du istället gå till Vivels Café på Lugnets Allé 38 där hundar är tillåtna på caféets nedervåning. Eller varför inte köpa med dig en fika först och sedan gå till Lugnets terrass eller ut till
Observatoriet. 

Lumakvarteret bjuder på många miljöer. Här kan du både gå en stadspromenad bland lägenheterna och titta på folk och andra hundar, perfekt miljöträning för din hund. Du kan även gå till Lumaparken där du kan sätta dig i gräset eller på en bänk och mysa i solen. Nedanför Luma kan du gå längs vattnet och kanske till och med ta med din hund på en båttur. 

För en längre promenad kan du från Luma torg gå längs tvärbanan hela vägen bort till Lugnets terrass igen. 

Är du trött på solen eller om din hund inte gillar att gå vid vattnet, kan du istället ta en kortare promenad i skuggan av träden i Sickla park. Parken är en perfekt plats om du och din hund gillar naturen. Du kommer upp till parken och skogen med en trappa vid Lugnets skola eller från östra delen av Sickla kanalgata. Om du och din hund vill ta en paus och kanske något att äta, finns det många härliga gräsplatser för en picknick, eller varför inte sitta vid grillplatsen? Sickla park är även en bra plats att träffa nya hundkompisar. 

När din hund har mycket spring i benen, och vill träffa andra hundar att leka med, är hundrastgårdar perfekta. I Hammarby Sjöstad kan du besöka två stycken. 

En av dem ligger i Henriksdal precis bredvid Anders Franzéns park. Om du har barn som också behöver springa av sig är detta perfekt. Hundrastgården har några stockar och stenar, samt ett rör för din hund att springa igenom. 

Den andra hundrastgården ligger precis vid Hammarbybacken och har en fin utsikt för dig som hundägare. Du kanske har gått en bit vid backen men ändå känner att din hund behöver springa av sig en stund. På andra sidan av hundrastgården ligger Sickla Kanal. Om din hund behöver en skuggig promenad efter sin springtur kan du gå längs kanalen eller längs den lilla skogsdungen nedanför Hammarbybacken. Efter Hammarby Sjöstads utegym kan din hund gå ner och svalka sig i vattnet från en kajakbrygga.

Tänk på att det är koppeltvång i Sjöstan. Det innebär att din hund ska hållas kopplad på offentlig plats. Koppeltvånget gäller inte på hundrastplatserna.  

Under perioden 1 mars – 20 augusti är det många vilda djur som får ungar. Då ska du vara särskilt noga med att ha tillsyn över din hund ute i naturen, för att inte störa.

Som hundägare är det alltid du som ansvarar för din hund. Du ska se till att hunden inte orsakar skada eller obehag för andra.

Du ska alltid plocka upp efter din hund. Hundbajspåsar får slängas i de offentliga skräpkorgarna i Sjöstan.

 Av KARIN ELLDIN