I sommar bjuder vår stadsdel på en hel del aktiviteter. Sommartorg för barn 11-15 år, Ölets dag med minimässa och Sjöstadsdagen – vår stora fest sista lördagen i augusti. Du kan även utforska Nackareservatet från vattnet eller upptäcka all härlig konst i Sjöstan.

SOMMAREN ÄR HÄR och Hammarby Sjöstad vimlar av aktiviteter och initiativ för sjöstadsbor, och av sjöstadsbor. Oavsett om du är ute efter fysiska utmaningar, underhållning för hela familjen eller bara en avslappnande stund med en god öl, har Sjöstaden något som passar alla.

Sommartorg Luma: För andra året i rad arrangerar Snyggt och Tryggt i samarbete med Sjöstadsföreningen det uppskattade Sommartorget på Luma torg. Under perioderna 12–18 juni och 12–17 augusti kommer du att kunna delta i olika aktiviteter, där de allra mesta är kostnadsfria. Evenemanget riktar sig framför allt till barn och ungdomar mellan 11 och 15 år, men alla är välkomna att delta.

– Vi kommer ha en hel del sommaraktiviteter, varav pingis och ponnyridning är några av dem. Det kommer att bli lite av allt möjligt, berättar projektledaren Suzanne Lassar. På Sommartorget kommer det även finnas ett fik som drivs av Hammarbys flickakademi F11. Där kan du köpa något gott att äta och samtidigt stödja fotbollstjejerna som driver fiket.

Plats: Luma torg

Datum: 12–18 juni och 12–17 augusti

Tid: 16.00–20.00

Arrangörer: Snyggt & Tryggt och Sjöstadsföreningen.

 

Ölets dag: Den 17 juli är det ölets dag och det firar Nya Carnegiebryggeriet med en minifestival. Där kommer du att kunna prova ölsorter från olika bryggerier som bjudits in från hela landet. Förutom en mångfaldig ölservering erbjuds kostnadsfria rundvisningar av bryggeriet, och en specialmeny dagen till ära. Det är en öppen tillställning där inga biljetter behövs – ölkuponger, som ger dig möjlighet att prova olika ölsorter, kommer att säljas i baren.

Plats: Vid Lumabryggan

Datum: 17 juli

Arrangörer: Nya Carnegiebryggeriet

 

Sjöstadsdagen: Den 24 augusti är det dags för Sjöstadsdagen igen kl 10:00-21:30, med massor av roliga aktiviteter för både gammal och ung. Festivalområdet omfattar i år Luma torg och Lumaparken. På årets festival finns bland annat loppmarknad, knattelopp,  ansiktsmålning, Senior i Sjöstan och flera fysiska aktiviteter och tävlingar. 

Stora scenen har ett fullspäckat program kl 11:00-17:00 med körer i världsklass, allsång för barn och mycket mer. Sedan tar lilla scenen på Luma torg över kl 17:30-21:30.

Ett restaurangtorg byggs upp på Luma torg med mat och dryck. Här kan du prova på olika kök från restauranger i Hammarby Sjöstad eller bara dricka något gott på serveringen med fullständiga rättigheter. På Luma torg finns även bl a  café och blomsterhandel. Dessutom kommer bland annat brandkåren, kustbevakningen, Sjöräddningen, polisen, Kulturskolan, ramavtalsleverantörer, Sjöstadens föreningar, mäklare, konstnärer och boendeekonomiska rådgivare.

Plats: Luma torg och Luma-

parken

Datum: 24 augusti

Tid: 10.00-21.30

Arrangör: Sjöstadsföreningen

 

Kajakpaddling: Vid Sjöstaden Kajak kan du utforska Nackareservatet i Stockholms lugnaste paddlingsvatten. Här erbjuds allt från uthyrning av paddelbrädor och kajaker med självbetjäning, till kurser i paddlingsteknik. För de som vill ha en guidad tur finns kunnig personal som tar med dig till de bästa platserna för en minnesvärd dag på vattnet. Uthyrningen är tillgänglig under hela sommaren vid servicehuset intill Hammarbybacken.

Plats: Hammarbybacken

Självbetjäning kajak: Mån-sön kl. 08.00-20.00.

Arrangörer: WeXplore/Sjöstaden Kajak

 

Utforska konsten: Hammarby Sjöstad är en stadsdel med mycket konst. Här finns konstverk i större storlek, iögonfallande arkitektur och mer svårhittade verk placerade på områdets innergårdar. För den som är konstintresserad – eller bara uppskattar en roligare promenad, finns möjligheter att enkelt utforska allt ifrån skulpturer till väggmålningar. På lokaltidningens hemsida hittar du en sammanställning av några av de mer svårupptäckta konstinstallationerna, som gör att du kan planera en egen konstpromenad i Sjöstaden. Läs mer på
tidningenhammarbysjostad.se

Av AMANDA LERNBÄCK